Ce este inteligența emoțională
La modul practic, inteligența emoțională reflectă abilitatea unei persoane de a-și conștientiza emoțiile proprii, de a percepe și evalua emoțiile celorlalți, dar și de a-și folosi emoțiile pentru facilitarea gândirii și înțelegerii semnificațiilor emoționale.
În sfera dezvoltării și funcționării emoționale, descoperirea care încă intrigă, e aceea că succesul în viață nu e asigurat de lecțiile predate în școală sau diploma vreunei facultăți economice și nici măcar de know-how-ul tehnic, sau anii grei de experiență.
Singurul factor de importanță majoră pentru performanța noastră profesională, după cum demonstrează Daniel Goleman, este inteligența emoțională. Dacă stai puțin să te gândești, n-a existat niciodată vreun studiu care să arate că a fi de nota 10 pe linie la școală, garantează succesul. În schimb, tot mai multe studii arată că prioritizarea continuă și exagerată a notelor bune, ne limitează de fapt capacitatea de a învăța și a dezvolta abilități esențiale pentru reușita în viață. Pare un paradox, nu-i așa?! Și totuși, această prioritizare exagerată a notelor bune față de orice altceva, descurajează copiii în aspecte precum: asumarea de riscuri, implicarea în proiecte noi, ieșirea din zona de confort, lansarea unei idei diferite față de ceea ce s-a învățat până în acel punct, gândirea creativă (out of the box). Ori toate acestea sunt elemente cruciale în atingerea succesului.
Din păcate, am fost îndoctrinați de mici cu ideea asta că dacă învățăm bine la școală la toate materiile, ne va asigura succesul profesional în viață. Și tot din păcate, mulți din părinții tineri de azi duc doctrina aceasta mai departe, asigurându-se că și copiii noștri fac același lucru. Evident că nu renunțarea la note bune e soluția, ci mutarea focusului de pe notele bune, pe plăcerea procesului de învățare și descoperirea unor cunoștințe noi.
Tot mai multe studii arată relația complicată dintre rezultatele școlare și succesul în carieră. Într-una din lucrările sale de cercetare, economistul James Heckman, laureat al Premiului Nobel pentru Științe Economice, a constatat că personalitatea este unul dintre cei mai importanți factori de predicție a succesului unei persoane, în timp ce IQ-ul singur influențează cu doar 1% până la 2% diferențele de venituri în rândul persoanelor active. James Heckman a descoperit că succesul financiar este corelat cu conștiinciozitatea, o trăsătură de personalitate marcată de sârguință, perseverență și autodisciplină.
Cunoscutul psiholog Daniel Goleman, specializat în neuroștiințe, ne arată că orice persoană interesată activ de creșterea inteligenței emoționale poate dobândi prin exercițiu, un set important de abilități de bază:
1. Autocunoașterea
Presupune abilitatea de a conștientiza propriile emoții și sentimente, dar și faptul că ele afectează atât viețile noastre, cât și pe ale celor din jur. Cei care își conștientizează emoțiile, devin mai încrezători în procesul de luare a deciziilor, pentru că pot evalua atât impactul pe care comportamentul lor îl poate avea asupra altora, cât și pe cel al comportamentului altora asupra lor.
2. Autoreglarea
Aceasta este abilitatea de gestionare eficientă a propriilor emoții neplăcute, deranjante, sau, la modul cel mai practic, capacitatea de a ne calma, de a ne “scutura” irascibilitatea. Persoanele care au capacitatea să-și stăpânească gândurile și impulsurile, nu vor lua decizii pripite, anticipând consecințele acțiunilor lor, înainte ca acestea să fie lansate. Flexibilitatea e cheia acestei componente, capacitatea de a ne adapta continuu situațiilor noi, schimbătoare, gestionând eficient posibile conflicte.
3. Motivația intrinsecă
Este abilitatea de a ne motiva și încuraja singuri, fără să depindem de alții. Persoanele inteligente din punct de vedere emoțional sunt motivate de lucruri ce depășesc barierele recompenselor externe precum faimă, bani, recunoaștere sau laude. În cazul acestora, motivația intrinsecă se bazează pe însăși dorința lor de a-și împlini visele.
4. Empatia
Este abilitatea de a recunoaște și înțelege emoțiile celorlalți, dar și de a răspunde acestora, în funcție de stările și nevoile lor emoționale și nu în funcție de tipare cu care ne-am obișnuit anterior.
5. Abilitățile sociale
Acestea sunt abilități de comunicare eficientă și bună gestionare a relațiilor. În mediul profesional, capacitatea de a asculta activ, de a comunica eficient, de a ne exprima nonverbal, precum și abilitățile de leadership și muncă în echipă (toate incluse în categoria abilităților sociale), își pot spune cuvântul asupra reușitelor în carieră.
Dacă ești interesat de dezvoltare personală, programează o discuție gratuită (15-20 minute), în care să schițăm un plan de explorare a abilităților tale și valorizare a deficiențelor. Și cel mai important, să dezvăluim resurse pe care nu le-ai descoperit încă!