Interpretare test inteligență
1. Turbulențe la bordul unui avion
Testul punctează orice alt răspuns în afara lui d, care reflectă o lipsă de conștientizare a reacțiilor tale obișnuite în condiții de stres. Autocunoașterea este prima componentă a inteligenței emoționale și presupune conștientizarea propriilor emoții și anticiparea impactului acestora în viața noastră.
a: 10 puncte - Continuați să citiți sau să vă uitați la film, dând puțină atenție turbulenței.
b: 10 puncte - Deveniți vigilent în caz de pericol, urmărind însoțitorii de bord și citind fișa cu instrucțiuni pentru cazuri de urgență.
c: 10 puncte - Câte puțin din a. si b.
d: 0 puncte - Nu sunt sigur, nu am observat până acum.
2. Fetița respinsă, plângând în parc
Răspunsul cel mai inteligent din punct de vedere emoțional este b. Noi, adulții, suntem cei cu un nivel mai ridicat al inteligenței emoționale și ne folosim, mai mult sau mai puțin conștient, de situații de viață pentru a-i antrena emoțional și pe copii. Iar în funcție de reacția noastră, copilul va înțelege că nu e nimeni acolo să-l ajute (a), că nu e ok să-și trăiască emoțiile negative (c), că putem să fugim de emoția negativă, câtă vreme pe termen scurt ne face să ne simțim bine (d). Sau putem să-l ajutăm să înțeleagă de unde provine starea emoțională negativă, să-l ajutăm să înțeleagă că e normal ceea ce simte și să-l ajutăm să descopere alternative pentru a găsi soluții adecvate.
a: 0 puncte - Nu vă amestecați, lăsați copiii să rezolve singuri problema.
b: 10 puncte - Vorbiți cu ea și o ajutați să găsească o modalitate de a-i face pe ceilalți să se joace cu ea.
c: 0 puncte - Îi spuneți cu o voce blândă să nu plângă.
d: 5 puncte - Încercați să-i distrageți atenția și să-i arătați câteva lucruri cu care se poate juca.
3. Nota proastă la examenul intermediar
Răspunsul cel mai inteligent din punct de vedere emoțional este a. Un indicator cheie al inteligenței emoționale, cunoscut și sub numele de motivație intrinsecă, este capacitatea de a vă forma un plan pe termen lung pentru atingerea obiectivelor, ținând cont de modul în care acțiunile dumneavoastră vor interfera cu acesta. Deși concentrarea eforturilor asupra celorlalte cursuri poate fi uneori productivă, dacă scopul a fost acela de a învăța conținutul cursului pentru a vă ajuta obiectivul profesional pe termen lung, este puțin probabil să reușiți.
a: 10 puncte - Vă faceți un plan special pentru a îmbunătăți nota și vă aranjați agenda ca să puteți urma planul.
b: 0 puncte - Vă hotărâți să fiți mai buni pe viitor.
c: 5 puncte - Vă spuneți că nu contează așa mult ce ați făcut la cursul acela în particular si vă concentrați în schimb asupra altor cursuri, la care notele dumneavoastră sunt mai mari.
d: 0 puncte - Mergeți la profesor și încercați să-l convingeți să vă dea o notă mai bună.
4. Apelurile agentului de vânzări
Răspunsul cel mai inteligent din punct de vedere emoțional este c. Optimismul și asumarea inițiativei, ambii indicatori ai inteligenței emoționale, îi determină pe oameni să vadă eșecurile ca pe niște provocări din care pot învăța și decidă să continue, încercând abordări diferite, în loc să renunțe sau să se demoralizeze. Deși enumerarea punctelor tale forte și a punctelor slabe poate fi un exercițiu util, fără a te ocupa de acestea în mod activ, motivația ta de a vinde va tinde să scadă.
a: 0 puncte - Considerați că ajunge pentru astăzi, sperând să aveți mai mult noroc mâine.
b: 5 puncte - Vă evaluați calitățile care v-ar putea submina abilitatea de a vinde.
c: 10 puncte - Încercați ceva nou la următorul telefon și continuați să vă străduiți.
d. Aveți în vedere altă sarcină de la muncă.
5. Gluma rasistă
Răspunsul cel mai inteligent din punct de vedere emoțional este c. Cel mai eficient mod de a crea o atmosferă deschisă diversității, este să clarificăm public faptul că normele sociale ale organizației nu tolerează astfel de expresii. Confruntarea comportamentului în privat va transmite individului că acesta este inacceptabil, dar nu îl comunică și echipei. Este vizată schimbarea prejudecăților prin acțiune asupra lor și prin adoptarea unui model democratic de stăpânire a furiei.
a: 0 puncte - Nu-l luați în seamă, e doar o glumă.
b: 5 puncte - Chemați persoana în biroul dumneavoastră pentru o mustrare.
c: 10 puncte - Vorbiți direct și pe loc, calm, spunând că asemenea glume sunt nepotrivite și nu vor fi tolerate în organizația dumneavoastră.
d: 5 puncte - Îi sugerați persoanei care a spus gluma să urmeze programul de formare în domeniul diversității.
6. Șoferul înfuriat
Răspunsul cel mai inteligent din punct de vedere emoțional este d. Toate cercetările arată că mânia și furia afectează grav capacitatea noastră de a performa eficient. Capacitatea mentală de a evita ca amigdala cerebrală să preia controlul total asupra creierului, la noi sau la ceilalți, este un indicator cheie al inteligenței emoționale. În scenariul de furie pe șosea, orice încercare de a ne calma prietenul prin distragerea atenției de la efectele deturnării amigdalei cerebrale (eliberarea hormonilor de stres) va avea un impact pozitiv asupra situației și a comportamentului său imediat, în special dacă reușim să empatizăm cu el.
a. Îi spuneți să uite, pentru că totul e ok acum, iar ce s-a întâmplat nu e mare lucru.
b: 5 puncte - Puneți una din înregistrările lui preferate și încercați să-i distrageți atenția.
c: 5 puncte - Îi dați dreptate, considerând ca și el, că celălalt șofer s-a dat în spectacol.
d: 10 puncte - Îi relatați una din situațiile când vi s-a întâmplat ceva asemanator, explicându-i cum v-ați simțit la fel de furios, dar apoi v-ați dat seama, după stilul în care gonea celălalt șofer, că se îndrepta spre un spitalul pentru o urgență.
7. Cearta între partenerii de viață
Așa cum am menționat și mai sus, toate cercetările arată că mânia și furia afectează grav capacitatea noastră de a performa eficient și de a ne susține coerent punctul de vedere. În aceste circumstanțe, cel mai potrivit comportament este de a lua o pauză de 20 de minute.
a: 10 puncte - Luați o pauză de 20 minute, după care reluați discuția.
b: 0 puncte - Opriți cearta în acel moment- tăceți, nu contează ce spune partenerul dumneavoastră.
c: 0 puncte - Spuneți că vă pare rău și îi cereți și partenerului să-și ceară și el scuze.
d: 0 puncte - Vă opriți pentru un moment, vă adunați gândurile, apoi vă precizați punctul de vedere asupra problemei, cât de clar puteți.
8. Echipa nouă, fără inspirație
Răspunsul cel mai inteligent din punct de vedere emoțional este b. Succesul unui grup responsabil de soluții creative va depinde de climatul pe care îl putem crea în echipă. Este probabil ca creativitatea să fie înăbușită de structură și formalitate, în schimb, grupurile creative își maximizează performanța atunci când armonia și nivelul de confort sunt cele mai ridicate.
a: 0 puncte - Schițați o agendă și alocați timp pentru discuții asupra fiecărui aspect al problemei, pentru a fructifica cât mai bine timpul petrecut împreună.
b: 10 puncte - Aranjați ca oamenii să se cunoască mai bine între ei.
c: 0 puncte - Începeți prin a solicita fiecărei persoane idei privind rezolvarea problemei, cât timp ideile sunt proaspete.
d: 5 puncte - Începeți printr-o ședință de brainstorming (dezlănțuire a ideilor inedite), încurajând pe fiecare să spună orice idee îi vine în minte, indiferent cât de nebunească pare.
9. Fiul extrem de timid
Răspunsul cel mai inteligent din punct de vedere emoțional este d. Gestionarea altora necesită un nivel ridicat de inteligență emoțională, mai ales dacă vorbim despre copiii noștri și modalitatea prin care îi putem ajuta să-și dezvolte, la rândul lor, inteligența emoțională. Iar aceasta înseamnă că trebuie să ne adaptăm abordarea, într-un plan pe termen lung, pentru a răspunde nevoilor specifice ale copilului și să îi oferim sprijin și feedback la modul practic, pentru a-l ajuta să crească în încredere și capacitate.
a: 0 puncte - Acceptați că are un temperament sfios, timid și căutați modalități de a-l proteja de situații care l-ar putea tulbura.
b: 5 puncte - Îl duceți la un specialist, psiholog de copii, pentru a-l încuraja.
c: 0 puncte - Îl expuneți cu premeditare la cât mai mulți oameni și locuri noi, astfel încât cu timpul, să-și poată înfrânge frica.
d: 10 puncte - Concepeți un plan permanent cu experiențe competitive, dar posibil de gestionat, care-l vor învăța că poate relaționa cu oameni și se poate descurca prin locuri noi.
10. Reluarea pasiunii din copilărie
Răspunsul cel mai inteligent din punct de vedere emoțional este b. Se arată că o persoana care are inițiativa schimbărilor este mult mai pregătită din punct de vedere emoțional, să se angajeze cu plăcere în acțiuni noi, ajungând astfel să învețe mai repede cum să obțină performanțe superioare. Este important să fim capabili să încercăm și alte activități, în afara celor pe care le facem în mod curent, schimbând tipare mentale, descoperind talente ascunse și toate acestea în timp ce avem în vedere influența factorilor interni și externi asupra motivației.
a: 0 puncte - Vă țineți zilnic de un program strict de exercițiu.
b: 10 puncte - Alegeți piese muzicale care să vă extindă puțin abilitățile.
c: 0 puncte - Exersați numai când aveți cu adevărat dispoziție.
d: 0 puncte - Alegeți piese care sunt mult peste abilitățile dumneavoastră, dar pe care le puteți stăpâni cu efort asiduu.
Punctaj obținut:
< 40 puncte - punctaj sub medie
40 - 60 puncte - punctaj mediu
65 - 90 puncte - punctaj peste medie
95 - 100 puncte - excepțional
Dacă ești interesat să-ți dezvolți inteligența emoțională, programează o scurtă discuție gratuită (15-20 min), în care să afli cum poți face asta prin coaching. Hai să explorăm împreună resurse pe care le ai, dar pe care nu le-ai descoperit încă!