Profesia ne modelează creierul

Conform ultimelor descoperiri, creierul nostru nu se formează doar în baza factorului genetic, pe care nu-l putem influența, ci mai ales a factorului neuronal, în baza tuturor activităților și experiențelor noastre, pe tot parcursul vieții.

Rețeaua neuronală a creierului se construiește în fiecare secundă din viața noastră, chiar și în timp ce lecturezi acest articol. Mintea noastră memorează absolut tot ce se întâmplă în jurul nostru, ce auzim, ce vedem, ce simțim, locurile pe unde trecem, senzațiile, emoțiile, absolut tot. Fiecare din noi suntem conectați continuu la universul social în care trăim și suntem transformați fără încetare de evenimentele și emoțiile pe care le trăim zilnic. Și toate aceste transformări se vor reflecta în comportamentul nostru, în personalitatea noastră.

Știm cu toții că fiecare profesie necesită abilități fizice și intelectuale diferite, abilități pe care le perfecționăm prin repetare, până când ajungem la ceea ce numim “profesionalism”. Ceea ce nu știam însă, e că repetând anumite activități și comportamente, se formează în creier poteci neuronale, care, mai apoi influențează modul în care interpretăm alte informații în viața noastră, alte emoții și evenimente, ca într-un fel de buclă de influență și modelare reciprocă, permanentă.

Bănuiesc că am observat, cei mai mulți dintre noi, că membrii aceluiași corp profesional tind, în mod natural, spre același tip de limbaj, același stil vestimentar și chiar comportamental (pe acesta din urmă, mulți îl încadrăm ca defect profesional). Însă astăzi, neuroștiințele, prin progresele făcute în imagistica cerebrală, ridică sintagma “deformare profesională” de la rangul de clișeu, la cel de adevăr probat științific.

Astfel, cu cât repetăm mai mult anumite activități, cu atât reţelele neuronale implicate în desfăşurarea acestora, se vor fortifica, ducând la modificarea anumitor zone ale creierului prin reconfigurarea lor sau chiar configurarea altora. Această calitate excepțională a minții umane de a se îmbunătăți, pe măsură ce acumulăm experiență, poartă numele de neuroplasticitate, iar ultimele cercetări în neuroștiințe au scos la iveală, poate una din cele mai fascinante descoperiri neurologice: comportamentele pe care noi le repetăm, ne pot schimba structura și funcțiile creierului.

În funcție de profesia noastră, dar și de toate celelalte experiențe de viață pe care dintr-un motiv sau altul le tot repetăm, creierul se va (re)modela permanent, asimilând continuu noi și noi informații și experiențe. Iar procesul depinde de oamenii pe care-i alegem lângă noi, calitatea textelor pe care alegem să le citim, locuri pe care le frecventăm, joburi la care ne angajăm, profesii pe care le practicăm și orice alte acțiuni pe care alegem să le repetăm.

Care ar fi relația cauzală între comportamentul și profesia ta?! Și nu mă refer la profesionalismul pe care îl văd alții la tine din afară, ci la modul în care alegerile te-au schimbat în interior, pentru că în final: “Nu ceea ce spui cu voce tare îţi determină viaţa, ci ceea ce-ţi şopteşti are cea mai mare putere! “ Robert Toru Kiyosaki

Dacă ești interesat de dezvoltare personală, programează o discuție gratuită (15-20 minute), în care să schițăm un plan de explorare a abilităților tale și valorizare a deficiențelor. Și cel mai important, să dezvăluim resurse pe care nu le-ai descoperit încă!

Spre Calendarul de întâlniri!

Previous
Previous

Călătoriile ca metodă terapeutică

Next
Next

Stilurile parentale și efectele lor